środa, 8 lutego 2017

Sos pieczarkowo-śmietankowy

Aromatyczne pieczarki skąpane w kremowym sosiku ze słodkiej śmietanki to pyszny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, kotletów czy kopytek. Zdecydowanie smaczniejszy niż sos pieczarkowy bez śmietanki ale wiadomo bardziej kaloryczny.

składniki:

500 g małych pieczarek
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
1 duża cebula
ok 250 ml śmietanki 30 %
sól,pieprz
garść posiekanej natki

Pieczarki dokładnie oczyścić i pokroić w grubsze plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone pieczarki. Smażyć często mieszając aż pieczarki się zrumienia i zmiękną. Następnie wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos zagotować i gotować aż się zredukuje i zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać posiekaną natkę i wymieszać. I można podawać.

1 komentarz:

  1. Nie ukrywam, że ślinianki podjęły pracę. Pieczarki uważa się za mało wartościowe odżywczo. Jednak jakby na nie nie patrzeć, smak, zapach i inne cechy organoleptyczne sprawiają, że warto uwzględnić je w jadłospisie!:)

    OdpowiedzUsuń