składniki:
5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka zimnej wody, może być gazowana
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
Do miski wbić jajka. Dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Potem dodać olej oraz wodę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie zmiksować. Masę podzielić dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki mąki a do drugiej dodać 3 łyżki kakao. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać tartą bułką. Na środek blaszki nakładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i 3 łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania całej masy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 40 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam zebrę, z kubkiem mleka idealna.
OdpowiedzUsuńbajeczne ciasto :) dobrze że tłusty czwartek nadchodzi, najpiekniejszy dzień w roku ;D
OdpowiedzUsuńwłaśnie się piecze...oj jakie zapachy się unoszą.. a mleko chłodzi się w lodówce...mniam
OdpowiedzUsuńczy jajka i make ucieramy palka czy mikserem?
OdpowiedzUsuńUcieram mikserem, pałki nawet nie mam :P
UsuńJa jestem w trakcie robienia. Mam w domu trzech teatrów i zeszyt do spisywania dobrych przepisów .
OdpowiedzUsuń