piątek, 17 lutego 2017

Ciasto Zebra

Zebra to znane, proste i szybkie ciasto. Składniki do jej przygotowania znajdą się w każdej kuchni więc doskonale się sprawdza gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego a pod ręką nie ma za wiele składników. Ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i wilgotne, długo zachowuje świeżość. Za każdym razem inaczej wygląda bo nigdy nie wiadomo jak ułożą się warstwy ciemnego i jasnego ciasta.

składniki:

5 jajek
1,5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
 + 3 łyżki
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka zimnej wody, może być gazowana
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Do miski wbić jajka. Dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Potem dodać olej oraz wodę a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Składniki dokładnie zmiksować. Masę podzielić dwie w miarę równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki mąki a do drugiej dodać 3 łyżki kakao. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i posypać tartą bułką. Na środek blaszki nakładać na przemian po 3 łyżki masy jasnej i 3 łyżki masy ciemnej i tak do wyczerpania całej masy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka, ok 40 minut, funkcja góra-dół. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






6 komentarzy:

  1. Uwielbiam zebrę, z kubkiem mleka idealna.

    OdpowiedzUsuń
  2. bajeczne ciasto :) dobrze że tłusty czwartek nadchodzi, najpiekniejszy dzień w roku ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie się piecze...oj jakie zapachy się unoszą.. a mleko chłodzi się w lodówce...mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. czy jajka i make ucieramy palka czy mikserem?

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem w trakcie robienia. Mam w domu trzech teatrów i zeszyt do spisywania dobrych przepisów .

    OdpowiedzUsuń