składniki:
1 mała biała kapusta
800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
100 g ryżu
sól
majeranek
sos pomidorowy
2 słoiki pomidorów krojonych ( słoiki o pojemności 500 ml )
sól,cukier do smaku
Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia.
Z kapusty wyciąć głąb i przełożyć ją do garnka. Zalać wodą aby przykryła kapustę i zagotować, zmniejszyć gaz i parzyć kapustę. Obierać z zewnętrznych liści, te które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba).
Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem.
Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Następnie ułożyć 2 liście sparzonej kapusty oraz cienką warstwę mięsnej masy z ryżem i polać 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. I dalej układać kolejne warstwy w tej samej kolejności aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być kapusta, którą również należy polać sosem pomidorowym. W sumie zużyłam 11 liści kapusty, po 2 na każdą warstwę i 3 na wierzch. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę aż kapusta będzie miękka (kapustę po prostu sprawdzam wykałaczką jest już miękka), funkcja termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć. Zapiekankę przełożyć na talerz i pokroić, podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
ciekawa wersja gołąbka :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na a'la gołąbki , w sobotę robię na obiadek. Pozdrawiam Paulina.
OdpowiedzUsuńSuper wygląda muszę zrobić lubię różne nowinki kulinarne
OdpowiedzUsuńA ja mam piekarnik gazowy więc jak długo zapiekać???
OdpowiedzUsuńNie wiem jak działa piekarnik gazowy więc nie podpowiem, po prostu proszę sprawdzać czy kapusta jest już miękka.
UsuńBardzo pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńrewelacja :)
OdpowiedzUsuńPycha!!!
OdpowiedzUsuńA to mięso mielone surowe czy podsmazyc ?
OdpowiedzUsuńAgnieszka
Mięso surowe, mieszamy z podgotowanym ryżem.
UsuńWygląda OBŁĘDNIE---Robię dzis mniaaaami!!!!zdjęcia rewelka!
OdpowiedzUsuń