czwartek, 23 lutego 2017

Zapiekanka gołąbkowa

Gołąbki w formie zapiekanki? czemu nie. Taka wersja jest równie pyszna jak tradycyjne gołąbki zawijane. Zapiekanka zawiera te same składniki co moje ulubione gołąbki czyli mięso mielone, ryż i kapustę oraz obowiązkowo sos pomidorowy. Nie trzeba nic zawijać tylko ułożyć składniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec.

składniki:

1 mała biała kapusta
800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
100 g ryżu
sól
majeranek

sos pomidorowy
2 słoiki pomidorów krojonych ( słoiki o pojemności 500 ml )
sól,cukier do smaku

Przygotować sos pomidorowy. Do garnka przełożyć pomidory ze słoika i zmiksować blenderem na gładki krem. Zmiksowane pomidory zagotować, doprawić do smaku solą i cukrem. Gotowy sos odstawić do wystudzenia.
Z kapusty wyciąć głąb i przełożyć ją do garnka. Zalać wodą aby przykryła kapustę i zagotować, zmniejszyć gaz i parzyć kapustę. Obierać z zewnętrznych liści, te które będą już sparzone same będą łatwo oddzielać się od główki. Liście wystudzić i ściąć zgrubienia (grube nerwy przylegające do głąba).
Ryż ugotować na pół twardo i wystudzić. Do mięsa mielonego dodać wystudzony ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Dobrze doprawić solą i majerankiem.
Naczynie żaroodporne (u mnie okrągłe o średnicy 22 cm) natłuścić lekko masłem. Na dno naczynia wlać 3-4 łyżki sosu pomidorowego. Następnie ułożyć 2 liście sparzonej kapusty oraz cienką warstwę mięsnej masy z ryżem i polać 3-4 łyżkami sosu pomidorowego. I dalej układać kolejne warstwy w tej samej kolejności aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być kapusta, którą również należy polać sosem pomidorowym. W sumie zużyłam 11 liści kapusty, po 2 na każdą warstwę i 3 na wierzch.  Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 1 godzinę aż kapusta będzie miękka (kapustę po prostu sprawdzam wykałaczką jest już miękka), funkcja termoobieg. Na 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć. Zapiekankę przełożyć na talerz i pokroić, podawać z pozostałym sosem pomidorowym.




11 komentarzy:

  1. ciekawa wersja gołąbka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na a'la gołąbki , w sobotę robię na obiadek. Pozdrawiam Paulina.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda muszę zrobić lubię różne nowinki kulinarne

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja mam piekarnik gazowy więc jak długo zapiekać???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak działa piekarnik gazowy więc nie podpowiem, po prostu proszę sprawdzać czy kapusta jest już miękka.

      Usuń
  5. A to mięso mielone surowe czy podsmazyc ?

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda OBŁĘDNIE---Robię dzis mniaaaami!!!!zdjęcia rewelka!

    OdpowiedzUsuń