Dzisiaj coś z kuchni azjatyckiej. Na kuchni tej się nie znam, dań takich nigdy nie jadłam i nawet woka nie posiadam. Stworzyłam to danie po swojemu, na głębokiej patelni, korzystając z przepisów z internetu. Wykorzystałam składniki, które akurat miałam pod ręką. Produkty takie jak makaron chow mein, kiełki fasoli mung czy pędy bambusa zakupiłam w jednym ze znanych sklepów podczas tygodnia azjatyckiego.
składniki:
200 g makaronu chow mein
450 g piersi z kurczaka
1 duża czerwona papryka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
1 duża marchewka
130 g marynowanych pędów bambusa w paseczkach
80 g kiełków fasoli mung
sos sojowy
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki oleju sezamowego
ziarna sezamu do posypania
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w krótkie paseczki. Czosnek drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pędy bambusa i kiełki fasoli mung osączyć z zalewy. Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju kokosowego i podsmażyć kurczaka, krótko wystarczy aby zmienił kolor. Następnie kurczaka przełożyć na talerz. Na patelnię dodać resztę oleju kokosowego i wrzucić pokrojoną cebulę. Smażyć aż cebulka zacznie się rumienić. Następnie dodać posiekany czosnek i smażyć minutę. Potem dodać marchewkę i paprykę. Dalej smażyć aby warzywa nieco zmiękły. W międzyczasie przygotować makaron według instrukcji na opakowaniu i dobrze osączyć. Gdy warzywa zmiękną dodać osączone kiełki i pędy bambusa oraz podsmażonego wcześniej kurczaka. Dokładnie wymieszać i chwilę razem smażyć. Dobrze doprawić sosem sojowym, ja dałam ok 4-5 łyżek. Następnie dodać makaron. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze. Posypać ziarnami sezamu i można podawać.
Danie podane na porcelanie z kolekcji Etna Porcelana Bogucice
Można zastąpić do makaronem ryżowym ? Kocham takie dania. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Makaron chow mein idealnie pasuje do tego dania ale ryżowy też może być.
Usuń