Są truskawki więc trzeba to wykorzystać i powstało ciacho pełne truskawek. W sam raz na upalne dni. Do ciasta można wykorzystać inne sezonowe owoce i dobrać do nich odpowiednie smaki galaretki.
biszkopt
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
masa serowo-jogurtowa z truskawkami
500 g zmielonego sera
400 g jogurtu naturalnego
2 galaretki truskawkowe
250 ml gorącej wody
400 g truskawek
na wierzch
2 galaretki truskawkowe
900 ml gorącej wody
ok 600 g truskawek
Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodać żółtka oraz olej. Potem dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do blaszki i ładnie wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 C i piec do suchego patyczka, ok 25-30 minut, funkcja góra dół. Gotowy biszkopt wystudzić a potem przekroić na dwa blaty.
Przygotować masę serowo-jogurtową z truskawkami. Jogurt i ser przygotować wcześniej aby były w temepraturze pokojowej. Dwie galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml goracej wody i odstawić do wystudzenia. Ser i jogurt przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzone galaretki i całość dobrze zmiksować. Do miseczki odłożyć ok 1/4 masy ( będzie potrzebna do posmarowania drugiego blatu). Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do pozostałej masy, wymieszać. Masę wstwić do lodówki aby delikatnie stężała i dała się ładnie rozprowadzić po cieście. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć jeden blat ciasta. Na ciście rozsmarować tężejącą masę z truskawkami, przykryć drugim blatem biszkoptu. Wstawić do lodówki aby masa bardziej stężała.
Kolejne dwie galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki pokroić w plasterki. Wierzch ciasta posmarować cienko wcześniej odłożoną masą (1/4 masy). Ułożyć pokrojone truskawki, dokładnie uszczelnić szczeliny między ciastem a blaszką. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Gdy galaretki będa już tężejące zalać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki aby całość dobrze stężąła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz