Kolejna uczta z serkiem halloumi w roli głównej. Sezon truskawkowy więc połączyłam go z truskawkami. Polecam pyszne zestawienie. Serek halloumi podobnie jak camembert świetnie smakuje i dobrze komponuje się z wieloma składnikami.
składniki:
4 garście porwanej sałaty masłowej
ok 20 truskawek
2 kostki sera halloumi (450 g)
3 garście płatków migdałowych
sos
5 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka sosu balsamicznego
odrobina świeżego startego imbiru
Składniki na 3 porcje. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia. Składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić. Na talarzach ułożyć porwaną sałatę. Truskawki przekroić na pół i ułożyć na sałacie. Ser halluomi pokroić na grubsze plastry i zrumienić na patelni. Porwać na mniejsze kawałki i ułożyć pomiędzy truskawkami. Całość posypać uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi i skropić sosem. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz