składniki:
1,5 szklanki maślanki
1,5 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej typ 500*
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki oleju
dodatki:
400 g zmielonego twarogu
2 łyżki jogurtu
dżem wiśniowy
dżem truskawkowy
Do miski wlać wodę i maślankę. Dodać jajko, cukier, olej oraz mąkę i wszystko dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić na ok 20 minut. Następnie rozgrzać patelnię i usmażyć cienkie naleśniki. Z podanych składników wyszło mi 10 naleśników.
Do zmielonego sera dodać jogurt oraz 5 łyżek dżemu wiśniowego lub truskawkowego i dokładnie wymieszać. Gotowym serkiem posmarować część naleśników. Pozostałe naleśniki posmarować samym dżemem. Naleśniki dowolnie zwinąć, w rulon lub kopertę i można podawać.
*Ciasto na naleśniki zrobiłam bardziej rzadsze i zrobiłam cienkie naleśniki, jeśli wolicie grubsze należy dodać jeszcze trochę mąki.
Nigdy nie próbowałam naleśników na maślance. Jestem ciekawa jak smakują.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
witambardzo ciekawy przepis ,zapraszamna bloga http://moje-wyroby.blog.
OdpowiedzUsuń