środa, 4 stycznia 2017

Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem

Robię śledziki na różne sposoby ale czasem lubię zjeść takiego zwykłego po prostu w oleju. Taką prostą wersję też można zrobić na wiele sposobów dodając różne dodatki. Ja swoje klasyczne śledziki w oleju z cebulką wzbogaciłam majerankiem i czosnkiem.

składniki:

7 płatów śledziowych solonych
1 duża cebula
2-3 łyżki majeranku
2-3 duże ząbki czosnku
olej rzepakowy

Filety śledziowe wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian śledzie i cebulę posypując majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec można delikatnie wstrząsnąć aby składniki się lepiej wymieszały. Całość zalać olejem i odstawić na minimum dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz