sobota, 30 lipca 2016

Zupa szczawiowa z tłuczonymi ziemniakami

Szczawiową bardzo lubimy. Najczęściej robię zupkę zabielaną i podaję ją z jajkiem. Dla odmiany przygotowałam szczawiową w trochę inny sposób. Zabieloną zupkę zmiksowałam blenderem dzięki temu uzyskałam jednolity zielony kolor i podałam z okraszonymi tłuczonymi ziemniaczkami. W ten sposób zwykła szczawiowa zyskała nowy apetyczny wygląd.

składniki:

ok 2 l bulionu
ok 250 g szczawiu
sól
6 łyżek śmietany
3 łyżki mąki pszennej
ok 1,5 kg ziemniaków
2-3 łyżki smalcu ze skwakrami
1 cebula

Do garnka wlać bulion i zagotować. Szczaw drobno posiekać i wrzucić do gotującego bulionu. Gotować ok 10 minut. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Zabielić zupę, do smaku dosolić. Gotową zupę zmiksować blenderem dla uzyskania jednolitego koloru. Ziemniaki obrać i ugotować. Smalec ze skwarkami rozpuścić na patelni. Na tłuszczu zrumienić pokrojoną cebulę. Do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków dodać zawartość patelni i utłuc tłuczkiem. Na talerz nałożyć kopczyki utłuczonych ziemniaków, obok wlać zupę szczawiową i podawać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz