piątek, 28 sierpnia 2015

Zapiekane warzywne kanapeczki

Zapraszam na małe warzywne zapiekane kanapeczki. Trzy pyszne warzywka razem z mozzarellą nie tylko fajnie się prezentują ale też wspaniale smakują. Kanapeczki idealne na przekąskę lub też lekki posiłek a nawet dodatek do mięska z grilla. 

składniki:

1 średni bakłażan
1 średnia cukinia żółta
3-4 pomidory, u mnie malinowe
250 g mozzarelli (dałam taką z kawałka do zapiekanek)
zioła włoskie (młynek Kotanyi)
olej

Bakłażana i cukinię pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Najlepiej aby warzywa były mniej więcej takiej samej wielkości. Plastry bakłażana oprószyć lekko solą i odstawić na kilka minut aby puścił sok. Potem bakłażana osuszyć na papierowym ręczniku. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Następnie plastry cukinii i bakłażana oprószyć z obu stron ziołami włoskimi i skropić lekko olejem. Tak przygotowane plastry warzyw ugrillować na patelni grillowej (lub na grillu). Pomidory pokroić w grube plastry i odstawić. Dużą blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć połowę ugrillowanych plasterków, wybierać te większe. Na każdym plasterku ułożyć troszkę mozzarelli, ja rwałam małe kawałeczki w rękach ale można też ser zetrzeć na tarce. Następnie mozzarellę przykryć kolejnym plastrem i znowu dać troszkę mozzarelli. Na wierzch dać plaster pomidora i resztę mozzarelli. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwilkę aż ser się rozpuści. Podawać od razu na gorąco ale na zimno kanapeczki też są dobre.


Pora na pomidora! Warzywa psiankowate 2015

5 komentarzy:

  1. Świetnie się prezentują! Dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie kolorowe! Świetne :)
    Dzięki za dodanie do akcji pomidorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy pyszny delikatny ��robilam wedle przepisu dzis i wyszedl idealny dzieci zachwycone��polecam i skozystam z innego przepisu��pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń