składniki:
1 średni brokuł
1 duża cebula
2 marchewki
2 l bulionu, dałam drobiowy
1 łyżka masła
250 g tortelini, u mnie z nadzieniem serowym
garść posiekanej natki pietruszki
50 ml śmietanki 30 % lub 18%
sól,pieprz
Cebulę i marchewkę pokroić w drobną kostkę. Brokuła podzielić na małe różyczki. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać marchewkę i chwilę razem podsmażać. Potem warzywa zalać bulionem. Całość zagotować i gotować 10 minut aż marchewka zmięknie. Następnie dorzucić różyczki brokuła i gotować do miękkości. Na koniec zupę zabielić śmietanką, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tortellini ugotować osobno. Ugotowane tortellini nałożyć na talerze, nalać zupy i podawać.
Pyszności
OdpowiedzUsuń