piegusek
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mąki pszennej
125 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatki
1 duży budyń śmietankowy ( na 3/4 l mleka )
120 g miękkiego masła
600 ml mleka
3 łyżki cukru
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Szkalnka do odmierzania o pojemności 250 ml. Przygotować ciasto. Masło rozpuścić i wystudzić. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie porcjami dodawać cukier. Cały czas ubijać aż cukier się rozpuści. Potem dodać mak a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać roztopione masło. Blaszkę 25x28 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 35 minut.
Na mleku z dodatkiem cukru ugotować budyń. Wystudzić. Masło zmiksować na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń.
Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty. Na jeden blat wyłożyć ok 2/3 kremu budyniowego. Następnie przykryć drugim blatem. Na wierzchu posmarować cienko pozostałym kremem. Brzoskwinie osączyć dobrze z zalewy i pokroić w plasterki. Ułożyć gęsto na cieście. Kawałkami uszczelnić także wszelkie szczeliny między ciastem a blaszką. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Gdy galaretka będzie już wystudzona i będzie lekko tężała zalać wierzch ciasta. Ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała.
Bardzo lubię tego typu ciasta:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię.ciekawe jak wyjdzie ��
OdpowiedzUsuńJaki to jest duży budyń
OdpowiedzUsuńPodałam w nawiasie- na 3/4 l mleka.
UsuńPisze na opanowaniu że jest duży budyń
UsuńSzklanka białek ? z ilu wychodzi jajek?
OdpowiedzUsuńZależy jak duże jajka, średnio ok 8-10.
Usuń