wtorek, 2 stycznia 2018

Sałatka z mozzarellą, pomarańczą i prażonymi orzechami

Po świątecznym obżarstwie przyda się coś lekkiego w postaci sałatki. Roszponka w towarzystwie mozzarelli, pomarańczy i prażonych orzechów świetnie się komponują. Całość skropiłam słodkim syropem klonowym i kwaskową glazurą balsamiczną.


składniki:

2-3 garście sałaty, u mnie roszponka
1 duża pomarańcza
1 opakowanie mozzarelli w małych kulkach
1 solidna garść orzechów włoskich
syrop klonowy
glazura balsamiczna o smaku figi Octim

Składniki na dwie porcje. Na talerzach ułożyć sałatę. Mozzarellę osączyć z zalewy i ułożyć na sałacie. Pomarańczę obrać, usunać białe błonki, podzielić na małe kawałki. Ułożyć na sałacie pomiędzy kulkami mozzarelli. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Wystudzić i lekko przesiekać. Posypać sałatkę. Całość skropić syropem klonowym i glazurą balsamiczną. Od razu podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz