piątek, 5 stycznia 2018

Schab pieczony w mleku

Upiekłam pyszny soczysty schab na kanapki. Pierwszy raz piekłam w mleku i bardzo polecam ten sposób. Mięsko jest bardzo delikatne i soczyste. Schab można doprawić dowolnymi przyprawami. Można też podać na ciepło jako danie obiadowe, sos można zrobić na mleku w którym był pieczony schab.


składniki:

2 kg schabu, u mnie schab karkowy
czubryca czerwona
2 cebule
2-3 listki laurowe
mleko w temperaturze pokojowej
odrobina oleju

Schab natrzeć dokładnie sporą ilością czubrycy czerwonej z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.  Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żaroodoprnego. Dodać pokrojonę cebulę oraz listki laurowe. Całość zalać mlekiem tak aby mleko przykryło 2/3 mięsa. Naczynie przykryć i wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C, piec ok 1,5  godziny. Po godzinie pieczenia schab obrócić. Na koniec pieczenia można naczynie odkryć aby mięso bardziej się przyrumieniło. Po upieczeniu zostawić w naczyniu do wystygnięcia, dopiero potem schłodzić w lodówce.



8 komentarzy:

  1. Nie mam zielonego pojęcia co to jest czubryca??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy wpisać w google i wszystko się wyjaśni. Czubryca to mieszanka przypraw pochodząca z kuchni bułgarskiej. Bardzo mi zasmakowała więc często używam jej w swojej kuchni. W skład mojej czubrycy czerwonej wchodzi: cząber, bazylia, rozmaryn, papryka słodka, papryka ostra, papryka chili, pieprz czarny, czosnek, cukier, sól. Przyprawa może nieznacznie sie różnić smakiem w zależności od producenta. Ja zaopatruje się w przyprawę w sklepie internetowym kociołeksmaków.pl ale przyrawę taką ma tez w ofercie np. firma Kotanyi. Poaz tym ja pisałam wyżej schab mozna doprawić dowolnymi przyprawami.

      Usuń
  2. Można kupić w sklepach bez problemu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy podczas pieczenia nastawia się termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Funkcja pieczenia zależy od piekarnika, po prostu trzeba go wyczuć i sprawdzić na jakiej funkcji mięsa są smaczniejsze. Większość ciast pieke na funkcji góra-dół. Mięsa natomiast różnie, i góra-dół i termoobieg. Ten schabik akurat piekłam bez termoobiegu bo spaliła mi się grzałka od termoobiegu.

      Usuń
  4. to jest schab karkowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak na zdjęciu jest schab karkowy czyli ten kawałek mięsa u świnki w którym kończy się karkówka a zaczyna schab.

      Usuń
  5. To samo można zrobić bez całego tego zamieszania z naczyniem żaroodpornym i piekarnikiem stawiając garnek z grubym dnem na gazie i parzyć nie doprowadzając do wrzenia - wyjdzie na to samo a trwa o wiele krócej

    OdpowiedzUsuń