czwartek, 18 stycznia 2018

Krokiety z kapustą i grzybami

Po świętach mam niedosyt krokietów więc musiałam ponownie zrobić. Tym razem do farszu wykorzystałam grzyby, których mam spory zapas w zamrażarce. Do panierki z bułki tartej dodałam ziarna siemienia dzięki temu panierka przyjemnie chrupie. Oczywiście obowiązkowo do krokietów polecam barszczyk czerwony, u mnie na zakwasie.


składniki:

ciasto naleśnikowe
3 szklanki mąki pszennej, typ 500
2 szklanki mleka
1 szkalnka wody
1-2 jajka
2 łyżki oleju
duża szczypta soli

farsz
500 g odciśniętej kiszonej kapusty
500 g drobno pokrojonych grzybów, u mnie mrożone
1 duża cebula
sól,pieprz
1 szklanka wody

oraz
olej do smażenia
3-4 jajka do panierowania
bułka tarta z siemieniem do panierowania

Przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto odstawić. Ciasto powinno swobodnie rozpływać się po patelni. Wszystko zależy od mąki, jeśli ciasto jest za gęste dolać potem jeszcz trochę wody.
Grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię, rozmrozić i odparować cały płyn. Kapustę jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać w zimnej wodzie. Dobrze odcisnąć i drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać trochę oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać grzyby oraz kapustę. Wszystko podlać wodą. Przykryć i dusić aż grzyby i kapusta zmiękną. Następnie odkryć i odparować cały płyn, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z  wcześniej przygotowanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Na każdego naelśnika nałożyć ok 2 łyżki farszu. Boki złożyć do środka i zrolować. W ten sam sposób przygotować pozostałe krokiety. Potem krokiety panierować w roztrzepanym jajku oraz bułce wymieszanej z siemieniem. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

4 komentarze:

  1. pysznie :) aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie krokiety, ale miałem nieco inny przepis. Chętnie wypróbuje tego, szczególnie z barszczykiem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Ile orientacyjnie wychodzi krokietów z Pani przepisu?

    OdpowiedzUsuń