wtorek, 23 stycznia 2018

Rolada z indyka nadziewana brokułem z sosem serowym

Kupiłam duży filet z piersi indyka i przygotowałam z niego roladę. Do farszu wykorzystałam pastę z brokuła. Rolada wyszła spora więc część podałam na obiad a resztę wykorzystałam jako wędlinę na kanapki.

składniki:

rolada

1,2 kg piersi z indyka
1 nieduży bokuł (ok 500 g)
150 g sera sałatkowego typu feta
sól,pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
olej rzepakowy

sos serowy 
250 ml śmietanki 30 %
100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy

Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować na miękko. Dobrze osączyć i wystudzić. Ugotowanego brokuła rozgnieść widelcem. Dodać ser i jeszcze raz całość rozgnieść widelcem. Do smaku doprawić solą i pieprzem, soli nie za dużo bo ser jest słony. Filet rozciąć na jeden duży płat mięsa i lekko rozbić tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby nie poszarpać mięsa. Płat mięsa oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Natępnie wyłożyć farsz brokułowy. Mięso zwinąć w roladę i owinąć sznurkiem. U mnie wyszła jedna duża rolada i jedna mała roladka z tzw. polędwiczki. Jeśli pozostanie nam brokułowy farsz można wykorzystać go jako pastę na kanapki. Na wierzchu roladę posmarować olejem i natrzeć suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i odłożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec pod przykryciem ok 1 godziny, funkcja góra-dół. Podawać na ciepło lub na zimno jako wędlinę na kanapki.

Sos serowy
Do garnuszka wlać śmietankę i podgrzać. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Sos zagotować i chwilę gotować aby ser się rozpuścił a sos odparował i nieco zgęstniał. Po przestudzeniu sos też jeszcze zgęstnieje.

Na ciepło roladę podałam z sosem serowym, kaszą orkiszową oraz surówką z marcheki i kapusty z koperkiem.




1 komentarz:

  1. Takich pyszności jeszcze nie jadłam. Bardzo chętnie zasmakuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń