składniki:
ok 2,5 l bulionu
1 łyżka masła
1 duża cebula
1 nieduży brokuł
kawałek selera
kawałek pora
2 marchewki
2-3 średnie ziemniaki
1/2 szklanki pęczaku
sól, pieprz do smaku
mleko do zabielenia
Wszystkie warzywa obrać i umyć. Brokuła podzielić na małe rożyczki. Cebulę, marchewkę i selera pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. W sumie wszystkich obranych warzyw powinno być 1 kg. W garnku rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną cebulę. Cebulę zeszklić a następnie dodać pokrojonego pora, selera i marchewkę. Wszystkie warzywa chwilę przesmażyć. Wlać bulion. Dodać 2 listki laurowe oraz wsypać pęczak. Całość gotować aż pęczak będzie prawie miękki. Następnie dodać ziemniaki i brokuła. Gotować aż wszystkie warzywa i pęczak będą miękkie. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec zupę zabielić odrobiną mleka. Zupa jest gęsta więc jak ktoś woli rzadzsze zupy wystarczy dolać bulionu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz