piątek, 23 grudnia 2016

Barszczyk czerwony na zakwasie

Pyszny czerwony barszczyk z dodatkiem suszonych grzybków i domowego zakwasu. Bez torebek i kupnych zakwasów, po prostu domowy. Bez niego nie ma u nas wigilijnej kolacji. Podaje go zawsze z uszkami a także do po picia krokietów czy pierogów.

składniki:

1 kg czerwonych buraków
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
4 listki laurowe

garść suszonych grzybów
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek jałowca
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki majeranku 

2 litry wody
sól do smaku
zakwas buraczany ok 1,5 szklanki


Wszystkie warzywa obrać i dokładnie umyć, buraczki pokroić na małe kawałki. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać wszystkie przyprawy oraz obrany czosnek. Warzywa zalać wodą, dodać opłukane suszone grzyby. Zagotować i gotować na średnim ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić. Buraczki można ewentualnie wykorzystać na sałatkę a grzybki do pierogów lub uszek. Jeśli otrzymany wywar jest zbyt mocny w smaku dolać trochę wody i ponownie zagotować. Na koniec dodać zakwas do smaku, ja dałam ok 1,5 szklanki. Doprawić do smaku jeśli potrzeba. Całość wymieszać i jeszcze chwile podgrzewać ale nie doprowadzić do zagotowania. I barszczyk gotowy.

Przy podgrzewaniu gotowego barszczyku również nie doprowadzać do wrzenia bo straci swój aromat i kolor. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz