niedziela, 18 grudnia 2016

Ryba po japońsku

Wszyscy znamy i lubimy rybkę po grecku. Ta pyszna rybka z warzywami bardzo często gości na naszych świątecznych stołach, u mnie jest obowiązkowo. Nieco mniej znana jest ryba po japońsku, która jest równie smaczna. Sama taką rybkę robiłam niedawno po raz pierwszy. Sposób przygotowania jest podobny jak w przypadku ryby po grecku tyle, że są nieco inne warzywa a całość jest w słodko-kwaśnej zalewie. Teraz mam dylemat, którą rybę przygotować na świąteczny stół bo obie takie pyszne.

składniki:

1 kg filetów rybnych
3 czerwone papryki
1  niecały słoiczek ogórków konserwowych (o pojemności 500 ml)
3 cebule
1 duża marchewka
sól, pieprz
3-4 jajka
mąka do panierowania
olej do smażenia

zalewa:

1 szklanka wody
8 łyżek keczupu, ja dałam z cukinii
3 łyżki koncentratu pomidorowego
6 łyżek octu 10 %
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka soli
8 łyżek cukru

Składniki zalewy dokładnie wymieszać i odstawić. Oczywiście zalewę można sobie zmodyfikować pod swój smak, jak ktoś woli kwaśniejsze do więcej octu jak bardziej słodkie to mniej.
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam filetów z morszczuka. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w jajku i mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku.
Przygotować warzywa. Cebulę pokroić w pół plastry, marchewkę w słupki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucić cebulę i marchew. Smażyć co jakiś czas mieszając aby cebula się nie przypaliła. W międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły. Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę. Ponownie wymieszać. W szklanym naczyniu (u mnie miska) układać na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników. Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość wystudzić a potem wstawić do lodówki na całą noc. Można też od razu rybkę podać na ciepło z warzywami i np. ryżem, jednak najlepiej smakuje na zimno jak się przegryzie.


1 komentarz:

  1. Witam , ta rybka jest pyszna...Ja składniki zalewy zawsze robię "na oko" i u mnie tej zalewy jest dużo i rybka pływa w tej zalewie prawie=) Dodaję też marynowaną paprykę zamiast świeżej, natomiast nie dodaję marchewki=) Muszę koniecznie wypróbować Twoją wersję, pozdrawiam=)

    OdpowiedzUsuń