czwartek, 15 grudnia 2016

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z żurawiną

Nigdy nie łączyłam śledzi z chrzanem więc postanowiłam spróbować. Sos ze śmietany z nutą chrzanu idealnie komponuje się ze śledzikami a całość idealnie dopełnia kwaskowa żurawina. To chyba będą moje ulubione śledzie zaraz po tych w sosie musztardowym.

składniki:

700 g filetów śledziowych solonych a'la matjas
400 g śmietany 18% lu 12 % (1 duży kubek)
2 łyżki tartego chrzanu
1 duża czerwona cebula
2 garście suszonej żurawiny, u mnie Helio
świeżo zmielony czarny pieprz

Filety śledziowe wymoczyć wcześniej aby pozbyć się słonego smaku. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Dodać suszoną żurawinę, śmietanę i chrzan. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymoczone wcześniej śledzie pokroić na małe kawałki. Przełożyć do sosu i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Odstawić na dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.


2 komentarze: