poniedziałek, 12 grudnia 2016

Prosta zapiekanka makaronowa

Polecam bardzo prostą ale pyszną zapiekankę makaronową. Do jej przygotowania wystarczy tylko makaron, sos beszamelowy i ser. Ja użyłam serów dojrzewających, które mają ostrzejszy smak ale można użyć także zwykłego sera żółtego. Sera dałam tak akurat aby zapiekanka była zwarta ale można zaszaleć i dać go więcej wtedy będziemy mieli prawdziwą ucztę z ciągnącym serem.

składniki:

500 g makaronu, u mnie chifferi rigati Malma
100 g sera cheddar
50 g sera pecorino
garść posiekanego szczypiorku
ewentualnie ser do posypania
masło do posmarowania naczynia

beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa

Przygotować beszamel. Na dużej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Makaron ugotować. Osączyć na sicie z nadmiaru wody i od razu wsypać do sosu beszamelowego. Dodać drobno starte sery oraz posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni przełożyć do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wierzch można posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 15-20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz