poniedziałek, 19 grudnia 2016

Chleb żytni z bakaliami (na zakwasie)

Moim ulubionym chlebkiem na zakwasie jest chlebek żytni. Bardzo często go piekę. Najczęściej dodaję różne ziarna ale teraz w okresie świątecznym w domu mam sporo bakalii więc i do chlebka też je dodałam. Z dodatkiem bakalii też jest przepyszny, najlepszy z samym masełkiem i kubkiem kakao.

składniki:

zaczyn
3 łyżki aktywnego zakwasu
100 g mąki żytniej typ 2000
100 ml letniej wody

ciasto właściwe
cały zaczyn
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
200 g mąki żytniej typ 2000
200 g mąki żytniej typ 720
1 solidna garść suszonej żurawiny
1 solidna garść rodzynek
5 suszonych śliwek

Przygotować zaczyn. Do miski przełożyć zakwas, dodać letnią wodę i mąkę. Wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na 15 godzin. Ja stawiam w kuchni na lodówce aby nikomu nie przeszkadzało.
Po 15 godzinach przygotować ciasto właściwe. Do zaczynu, który przygotowaliśmy dodać letnią wodę, sól oraz mąki. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rodzynki, żurawinę oraz suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki. Ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wierzch ładnie wyrównać zwilżoną łyżką, najlepiej aby bakalie za bardzo nie wystawały na wierzchu bo się za bardzo wysuszą. Foremkę z ciastem odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny (gdy będzie pełna keksówka). Następnie foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-55 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chlebek posmarować na wierzchu wodą aby skórka nie była twarda, wystudzić na kratce.




2 komentarze:

  1. piekłam 2 razy i wyszedłzakalec,co zrobiłam nie tak,a zależy mi na takim przepisie z mąkami żytnimi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wszystko było zrobione tak jak w przepisie to może przyczyną być czas pieczenia, może za krótko. Każdy piekarnik piecze inaczej i po prostu trzeba wyczuć swój piekarnik. Ja jak zaczynałam pieczenie chleba to znowu za bardzo mi sie spiekał skróciłam czas i jest ok. Poza tym można sprawdzić czy chleb jest upieczony, należy wyjąć chleb z foremki i postukać od spodu i musi oddawać taki głuchy odgłos.

      Usuń