Pierniki nie należą do moich ulubionych ciast. Na pewno nie lubie tych ciężkich, długodojrzewających które muszą poleżeć aby zmieknąć. Lubię tylko niektóre, z delikatną nutą korzenną, wilgotne i miękkie, najlepiej polane czekoladą. Takie jak ten mały, niepozorny, zwykły a jednak niezwykły w smaku.
składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietany 18%
1/2 szklanki miodu
1 łyżeczka sody
1 łyżka przyprawy do piernika (jak ktoś lubi wyraźniejsze w smaku to 2)
1 łyżka kakao
Wszystkie mokre składniki zmiksować z cukrem. Następnie porcjami dodawać kakao, przyprawę do piernika oraz mąkę wymieszaną z sodą. Masę przełożyć do natłuszczonej keksówki 30x10. Wstawić do piearnika nagrzanego na 180 C i piec do suchego patyczka, ok 50-60 minut. Wystudzić na kratce, dowolnie udekorować, u mnie obowiązkowo polewa czekoladowa.
Pyszne i nieskomplikowane!
OdpowiedzUsuńDziękuję za bardzo szybki i dobry przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń