Wszyscy znamy blok czekoladowy, jest ciemny bo z dodatkiem kakao. A ja dla odmiany zrobiłam wersję białą, bez kakao, z jasnymi i ciemnymi herbatnikami. Na blogu jest już biały blok ale z dodatkiem płatków kukurydzianych jednak wersja z herbatnikami lepsza jak dla mnie.
składniki
250 g masła
250 ml wody
ok 1/3 szklanki cukru
250 g mleka w proszku
150 g herbatników jasnych, u mnie maślane
100 g herbatników ciemnych (kakaowe)
100 g suszonej żurawiny
ewentualnie dla smaku kilka kropel aromatu rumowego
Herbatniki jasne zmielić na drobno, prawie na płył. Herbatniki ciemne pokruszyć na małe kawałki. Do garnka wlać wodę, dodać cukier i masło, zagotować aby składniki się rozpuściły. Garnek zestawić i dodać suszoną żurawinę oraz mleko w proszku i ewentualny aromat rumowy. Dokładnie wymieszać aby mleko się rozpuściło. Następnie dodać zmielone jasne herbatniki i dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Na koniec dodać pokruszone ciemne herbatniki i ponownie wymieszać. Masę przełożyć do formy, u mnie keksówka 30x10, wyłożonej folią spożywczą. Wierzch ładnie wyrównać. Po całkowitym wystudzeniu blok można wstawić do lodówki do stężenia.
Białej wersji jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńMleko jest słodkie ,a jakby bez cukru zrobić byłoby czy nie?
OdpowiedzUsuńTo już wedle smaku, zalezy co kto lubi.
UsuńCzym zastąpić mleko w proszku bo nie moge. Renata
OdpowiedzUsuńObawiam się żę tego produktu niestety nie da się zastąpić, nadaje smak i odpowiednią konsystencję.
Usuń