Kolejny przepis z kalafiorem w roli głównej. Tym razem zapiekanka. Króluje tylko kalafior w towarzystwie pleśniowych serków. Zapiekanka prosta i smaczna, ładnie się dzieli na kawałki. Można zajadać samą jako danie wegetariańskie lub może być też dodatkiem do jakiegoś mięska.
składniki:
1 kalafior, mój miał ok 1,3 kg
1 serek camembert
100 g serka z niebieską pleśnią
1 kubeczek śmietany 18 % (330g)
4 jajka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
masło do posmarowania formy
ser żółty do posypania
Kalafiora podzielić na małe różyczki, głąb także pokroić na małe kawałki i ugotować al'dente. Serki pokroić na małe kawałki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. W naczyniu ułożyć ugotowanego kalafiora wymieszanego z kawałkami serków. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Dodać śmietanę oraz przciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem. Masą zalać kalafiora w naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zapiekać aż całość się zetnie, ok 40 minut. Przed końcem pieczenia posypać na wierzchu startym żółtym serem.
O fajna zapiekanka.
OdpowiedzUsuń