Kapusta z grzybami często gości na świątecznych stołach. U mnie również czasami się pojawia. Taka kapusta jest bardzo uniwersalna ponieważ można ją zajadać samą jako danie postne, można podać także jako dodatek do jakiegoś mięsa, dodać do łazanek lub też dobrze odparować i zmielić lub posiekać a potem wykorzystać jako farsz do uszek, pierogów czy krokietów.
składniki:
1 kg odciśniętej kiszonej kapusty
ok 70 g suszonych grzybów
2 duże cebule
2 listki laurowe
4-5 kulek angielskiego ziela
olej do podsmażenia cebuli
50 g masła
sól,pieprz
ok 2,5 szklanki wody
Grzyby namoczyć wcześniej we wodzie. Można na noc lub kilka godzin wystarczy. Kapustę posiekać drobniej i przełożyć do garnka. Jeśli jest bardzo kwaśna można ją przepłukać. Namoczone wcześniej grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Wody z moczenia nie wylewać. Pokrojone grzyby dodać do kapusty. Całość zalać wodą (2,5 szklanki) i garnek wstawić na ogień. Cebulę pokroić w drobną kostkę i delikatnie zrumienić na oleju. Dodać do kapusty, dorzucić także listki laurowe i ziele angielskie. Całość gotować do miękkości. W trakcie gotowania podlewać wodą w której moczyły się grzyby. Gdy kapusta i grzyby będą już miękkie, dodać masło i wymieszać aby się rozpuściło. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Jeśli w kapuście jest za dużo płynu to odparować nadmiar dla uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Ja robię taką średnią, żeby nie było zbyt suche ale też żeby kapusta nie pływała w wywarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz