czwartek, 26 października 2017

Zupa krem z cukinii i pora

Znowu moja ulubiona cukinia. Pyszna i neutralna w smaku jest idealną bazą do kremowych zup. Bardzo dobrze przyjmuje smaki innych składników dlatego też połączyłam ją z wyrazistym  porem i serem pleśniowym.

składniki:

500 g obranej cukinii
200 g obranych ziemniaków
1 cebula
250 g pora, biała i jasnozielona część
1 l bulionu
1 łyżka masła
100 g sera pleśniowego, u mnie lazur turkusowy
sól do smaku

Cukinię i ziemniaki pokroić w kostkę. Pora pokroić w plastry lub pół plastry. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnie i rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Następnie dodać pora i smażyć aż nieco zmięknie. Bulion zagotować i wrzucić pokrojone ziemniaki i cukinię. Dodać także podsmażonego pora. Gotować aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać pokruszony ser pleśniowy aby się rozpuścił w zupie. Całość zmiksować na gładki krem. Jeśli potrzeba dosolić do smaku. Jeśli krem byłby za gęsty można dolać nieco bulionu. Gotowy krem podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik.

Polecam też:
Krem z żółtej cukinii z wędzona papryką


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz