środa, 11 października 2017

Zielony krem z chrupiącym boczkiem

Jakiś czas temu prezentowałam zupkę szpinakową a teraz polecam zupę krem ze szpinaku. Do kremu również dodałam trochę szczawiu bo z jego dodatkiem zupa zdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta  i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami.




składniki:

200 g szpinaku
50 g szczawiu
500 g obranych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
ok 1,2 l bulionu
sól do smaku
kawałek wędzonego boczku bez skóry

Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu. Boczek pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę i zrumienić na patelni. Gotową zupkę podawać z podsmażonym boczkiem.


2 komentarze:

  1. Pewnie będę miała problem z zakupem tego szczawiu...:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam swój własny więc problemów nie mam ale można też wykorzystać taki ze słoiczka albo zrobić bez szczawiu.

      Usuń