składniki:
200 g szpinaku
50 g szczawiu
500 g obranych ziemniaków
1 cebula
1 łyżka masła
ok 1,2 l bulionu
sól do smaku
kawałek wędzonego boczku bez skóry
Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście. Gotować jeszcze 10 minut, do smaku doprawić solą. Potem garnek zestawić z ognia i całość zmiksować na krem. Gdyby krem wyszedł za gęsty można dolać bulionu. Boczek pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę i zrumienić na patelni. Gotową zupkę podawać z podsmażonym boczkiem.
Pewnie będę miała problem z zakupem tego szczawiu...:/
OdpowiedzUsuńJa mam swój własny więc problemów nie mam ale można też wykorzystać taki ze słoiczka albo zrobić bez szczawiu.
Usuń