poniedziałek, 16 października 2017

Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone najlepiej smakują nam z różnymi dodatkami. Robiłam już kotlety z dodatkiem jarmużu, brokuła, pokrzywy, jajek czy pieczarek. Teraz polecam z dodatkiem cukinii. Dzięki cukinii są bardzo soczyste i są smaczniejsze niż klasyczne mielone.

składniki:

600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
400 g młodej cukinii
1 bułka namoczona w mleku
sól, pieprz
1 jajko
panierka z cieciorki
olej do smażenia

Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok 30-60 minut. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajko oraz dobrze odciśniętą z soku cukinię. Masę dobrze wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Panierować w panierce z cieciorki. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

1 komentarz: