Korzystam z pokrzywy póki jeszcze jest młodziutka i pyszna. Tym razem dodałam ją do kotletów mielonych. Młoda pokrzywka fajnie wzbogaciła ich smak a także wygląd bo wyszły takie kotleciki z zielonymi plamkami.
składniki:
800 g łopatki wieprzowej
150 g listków młodej pokrzywy
2 jajka
1 sucha zwykła bułka z przedziałkiem+mleko do namoczenia
1 łyżeczka słodkiej papryki
ostra papryka wedle smaku
sól,pieprz
masło klarowane
olej rzepakowy
bułka tarta i siemię lniane złote do panierowania
Suchą bułkę namoczyć wcześniej w mleku. Listki pokrzywy posiekać i podsmażyć na maśle klarowanym aby zmięły i zmniejszyły swoją objętość, wystudzić. Łopatkę zmielić, ja zmieliłam na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą namoczoną bułkę, jajka oraz pokrzywę. Masę dokładnie wyrobić. Do smaku doprawić słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem. Następnie z masy formować kotlety, u mnie wyszło 16 kotlecików. Panierować w bułce tartej wymieszanej z ziarnami siemienia. Smażyć na oleju na wolnym ogniu na ciemnozłoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Jakie ciekawe kotleciki, z dodatkiem pokrzywy- pomysłowe.
OdpowiedzUsuń