składniki:
ciasto
350 g mąki pszennej typ 500
200 ml wrzącej wody
2 łyżki masła
szczypta soli
farsz
250 g sera białego półtłustego
200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki)
1 jajko
sól, pieprz
Przygotować farsz. Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić i osączyć na sicie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko i ugotowaną botwinę. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić sola i pieprzem.
Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką. Następnie zawartość miski przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Potem gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkować, wykrawać koła o średnicy ok 9-10 cm. Na każe koło nałożyć ok łyżki farszu i zlepić pierogi. Brzegi docisnąć widelcem. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Gotowe pierożki podałam okraszone zrumienioną cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz