poniedziałek, 2 maja 2016

Kruche ciasto z rabarbarem i kisielową pianką

Piękny rabarbar wyrósł w moim warzywniaczku na wiosnę więc trzeba z niego korzystać. Przygotowałam z jego udziałem pyszne kruche ciasto z pianką. Podobne ciasto piekłam już z truskawkami tylko wtedy do pianki dodałam budyń.

składniki:

kruche ciasto

250 g masła
2,5 szklanki mąki pszennej typ 500
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

kisielowa pianka
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 duży kisiel w proszku, dałam malinowy (na 3/4 l wody)
0,5 szklanki oleju

oraz
ok 500 g rabarbaru
3 łyżki cukru

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jadna większa ok 2/3 ciasta i druga mniejsza ok 1/2 ciasta. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2-3 godziny do lodówki lub zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia i odstawić. Rabarbar oczyścić i pokroić na małe kawałki, oprószyć cukrem. Na dno przygotowanej blaszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach schłodzoną większą część ciasta. Na startym cieście rozłożyć rabarbar. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawać cukier, ubijać aż się całkowicie rozpuści i usztywni pianę. Cały czas ubijać i dodać kisiel w proszku a na koniec powoli wlewać olej. Wszystko zmiksować do połączenia składników. Na rabarbar wyłożyć przygotowaną pianę. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec do zarumienienia ok 45 minut, funkcja góra-dół. Dobrze wystudzić, przed podaniem solidnie oprószyć cukrem pudrem.

Polecam też:
Kruche ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką



1 komentarz: