Gorąco, gotować się nie chce i jeść też za bardzo się nie chce. Idealnie wtedy sprawdzają się chłodniki. Są lekkie, trochę posilą a co najważniejsze przyjemnie chłodzą. Dziś polecam Wam kremowy chłodnik z awokado na maślance.
składniki:
2 duże dojrzałe awokado (ok 550 g)
1 nieduży długi ogórek
ok 3/4 l maślanki
3 łyżki soku z cytryny
sól,pieprz
1 mały ząbek czosnku lub pół małej cebuli
oraz
kawałek ogórka
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Składniki wcześniej schładzam w lodówce aby chłodnik można było zjeść od razu po przygotowaniu. Awokado obrać i usunąć pestki, pokroić na mniejsze kawałki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić na małe kawałki. Czosnek pokroić na plasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do kielicha blendera. Dodać sok z cytryny i wlać maślankę. Wszystko zmiksować na gładki krem. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Chłodnik podałam posypany drobno pokrojonym ogórkiem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
.
Przepyszny chłodnik, w sam raz na ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuń