składniki:
3 bakłażany ( po ok 450 g)
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 bakłażany ( po ok 450 g)
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
olej rzepakowy
beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Następnie pokrojone bakłażany oprószyć delikatnie solą i odstawić na kilkanaście minut aby puściły sok. Potem plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ugrillować na patelni grillowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem lub masłem, ja użyłam swojego ulubionego owalnego naczynka. Ugrillowane bakłażany podzielić na trzy części. Jedną część bakłażanów ułożyć na dnie naczynia, plasterki mogą na siebie zachodzić. Następnie na plastrach ułożyć połowę mięsnej masy. Potem znowu ułożyć warstwę bakłażanów a na nich resztę mięsnej masy. Na wierzch dać ostatnią część bakłażanów. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Gotowym sosem polać zawartość naczynia. Na wierzch posypać odrobiną mielonej słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż wierzch się zarumieni ok 20-30 minut, funkcja termoobieg.
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
olej rzepakowy
beszamel
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
sól,pieprz
gałka muszkatołowa
Bakłażany umyć i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm. Następnie pokrojone bakłażany oprószyć delikatnie solą i odstawić na kilkanaście minut aby puściły sok. Potem plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ugrillować na patelni grillowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Mięso doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Naczynie żaroodporne lekko natłuścić olejem lub masłem, ja użyłam swojego ulubionego owalnego naczynka. Ugrillowane bakłażany podzielić na trzy części. Jedną część bakłażanów ułożyć na dnie naczynia, plasterki mogą na siebie zachodzić. Następnie na plastrach ułożyć połowę mięsnej masy. Potem znowu ułożyć warstwę bakłażanów a na nich resztę mięsnej masy. Na wierzch dać ostatnią część bakłażanów. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Gotowym sosem polać zawartość naczynia. Na wierzch posypać odrobiną mielonej słodkiej papryki. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż wierzch się zarumieni ok 20-30 minut, funkcja termoobieg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz