poniedziałek, 16 maja 2016

Sernik truskawkowo-bananowy na biszkopcie

Znowu namieszałam i zrobiłam pyszne ciacho. Masę serową połączyłam z musami-truskawkowym i bananowym. Akurat nie miałam pod ręka żadnych biszkoptów czy herbatników więc na spód upiekłam biszkopt. Całość przykryłam bananami i zalałam galaretką truskawkową.

składniki:

biszkopt
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowo-truskawkowo-bananowa
800 g zmielonego sera może być z wiaderka
400 g truskawek świeżych lub mrożonych
400 g obranych bananów
100 g masła
5 łyżek cukru*
1/2 szklanki mleka
4 i 1/2 łyżki żelatyny

na wierzch
3-4 banany
2 galaretki truskawkowe

Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je rozmrozić.
Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na końcu dodać ubite białka. Wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Blaszkę 35x25 natłuścić i posypać tartą bułką. Masę przełożyć do przygotowanej blaszki. Wstawić do piekrarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10-15 minut aż biszkopt się przyrumieni na wierzchu, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić.
Masa serowa. Do miski przełożyć masło, cukier oraz 2-3 łyżki zmielonego sera. Miksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać resztę sera i zmiksować do połączenia składników. Truskawki zblendować na mus i dodać do masy serowej. Obrane banany również zblendować na mus i dodać do masy serowej. Masę serową ponownie zmiksować ze zblendowanymi truskwakami i bananami. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na chwilę aby namiękła. Następnie podgrzać ale nie gotować i dokładnie rozpuścić żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Gdy żelatyna wystygnie ale będzie jeszcze płynna połączyć ją z masą. Cały czas miksować i wlewać żelatynę ciurkiem, zmiksować aby składniki dokładnie się połączyły. Gotową masę wylać na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w ok 800 ml wrzątku i wystudzić. Gdy masa ciasta stężeje na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki banany. Zalać wystudzoną galaretką. Wstawić do lodówki na kilkanaście godzin do całkowitego stężenia.

* Do masy dodałam 5 łyżek cukru, banany były bardzo słodkie i również osłodziły masę. Jeśli lubimy bardziej słodkie oczywiście można dać więcej cukru.





2 komentarze: