piątek, 27 maja 2016

Sernik kawowy na zimno

Kawę pijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja.

składniki:

1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka
300 ml śmietanki 30 %
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki żelatyny
4 kostki gorzkiej czekolady
herbatniki w czekoladzie do wyłożenia foremki, u mnie wyszło 15 sztuk

na wierzch
5 herbatników w czekoladzie
2 kostki gorzkiej czekolady

Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno formy wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić. Do miski przełożyć ok 1/3 sera. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier. Dokładnie zmiksować aby składniki się rozpuściły. Jeśli lubimy ciasta bardziej słodkie można dać więcej cukru. Dodać resztę sera i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Żelatynę namoczyć w mleku aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Odstawić do wystudzenia. W czasie gdy żelatyna będzie stygła ubić śmietankę i dodać do masy serowej. Dodać także gorzką czekoladę startą na drobnej tarce. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Następnie cały czas miksować i wlewać powoli zimną płynną żelatynę. Miksować aż składniki dobrze się połączą. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ładnie wyrównać i posypać pokruszonymi herbatnikami i startą czekoladą. Sernik zostawić na blacie kuchennym na około 3-40 minut aby herbatniki trochę namiękły. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.


9 komentarzy:

  1. witam jest bardzokuszący inapewno go zrobie zzzapraszam na moj skromny nowy blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawy nie pijam w ogóle, ale kawowe wypieki uwielbiam :) Twój sernik wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie jutro go zrobię 😋

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę piękne wygląda😆a ja kocham serniki na zimno a w tej kwestii jest pole do popisu, sama robię przeróżne ale kawowego jeszcze nie robiłam, wiec na pewno zrobię😄

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy krakersy moga byc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać zwykłe herbatniki, biszkopty albo wogóle nic nie dawać. Krakersy jakoś mi nie pasują do smaku kawy.

      Usuń
  6. Jaki serek i czemu w mleku zelatyna nie moze byc woda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser zmielony z wiaderka. Jaka firma to juz kwestia gustu który nam smakuje, ja używam Wieluń lub Piątnica. Zawsze rozpuszczam żelatyne w mleku do ciast na zimno, w wodzie nigdy nie robiłam ale tez pewnie może być.

      Usuń