Kawę pijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja.
składniki:
1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka
300 ml śmietanki 30 %
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
6 łyżek cukru
1/2 szklanki mleka
4 łyżki żelatyny
4 kostki gorzkiej czekolady
herbatniki w czekoladzie do wyłożenia foremki, u mnie wyszło 15 sztuk
na wierzch
5 herbatników w czekoladzie
2 kostki gorzkiej czekolady
Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Dno formy wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić. Do miski przełożyć ok 1/3 sera. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier. Dokładnie zmiksować aby składniki się rozpuściły. Jeśli lubimy ciasta bardziej słodkie można dać więcej cukru. Dodać resztę sera i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Żelatynę namoczyć w mleku aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Odstawić do wystudzenia. W czasie gdy żelatyna będzie stygła ubić śmietankę i dodać do masy serowej. Dodać także gorzką czekoladę startą na drobnej tarce. Wszystko zmiksować mikserem na najniższych obrotach. Następnie cały czas miksować i wlewać powoli zimną płynną żelatynę. Miksować aż składniki dobrze się połączą. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ładnie wyrównać i posypać pokruszonymi herbatnikami i startą czekoladą. Sernik zostawić na blacie kuchennym na około 3-40 minut aby herbatniki trochę namiękły. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała.
witam jest bardzokuszący inapewno go zrobie zzzapraszam na moj skromny nowy blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKawy nie pijam w ogóle, ale kawowe wypieki uwielbiam :) Twój sernik wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie jutro go zrobię 😋
OdpowiedzUsuńNaprawdę piękne wygląda😆a ja kocham serniki na zimno a w tej kwestii jest pole do popisu, sama robię przeróżne ale kawowego jeszcze nie robiłam, wiec na pewno zrobię😄
OdpowiedzUsuńA czy krakersy moga byc
OdpowiedzUsuńMożna dać zwykłe herbatniki, biszkopty albo wogóle nic nie dawać. Krakersy jakoś mi nie pasują do smaku kawy.
UsuńMniam jaki pyszny :)
OdpowiedzUsuńJaki serek i czemu w mleku zelatyna nie moze byc woda?
OdpowiedzUsuńSer zmielony z wiaderka. Jaka firma to juz kwestia gustu który nam smakuje, ja używam Wieluń lub Piątnica. Zawsze rozpuszczam żelatyne w mleku do ciast na zimno, w wodzie nigdy nie robiłam ale tez pewnie może być.
Usuń