środa, 11 maja 2016

Pierożki schabowe z mozzarellą i suszonymi pomidorami

Mozzarella to pyszny serek, który często gości w mojej kuchni. Jest idealny do wszelakich sałatek oraz zapiekanek bo wspaniale rozpływa się pod wpływem temperatury. Właśnie tego pysznego serka użyłam do moich schabowych pierożków. Chciałam aby mozzarella pod wpływem temperatury nie wypłynęła i została w środku mięska dlatego też ser zamknęłam w środku.

składniki:

7 grubszych plastrów schabu
14 kulek mini mozzarelli
7 suszonych pomidorów z oleju
sól,pieprz
2 jajka
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia

Plastry schabu cienko rozbić tłuczkiem. Opruszyć z obu stron solą i pieprzem. Następnie na każdy przygotowany plaster schabu ułożyć po dwie kulki mozzarelli oraz jednego suszonego pomidora. Mięso złożyć na pół, formując pierożka. Brzegi każdego pierożka skleić za pomocą tłuczka. Następnie gotowe pierożki panierować w jajku i bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z sosem koperkowym.



4 komentarze:

  1. Brzmi (i wygląda)smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. rozumiem ,że chodziło za pomocą tłuczka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. witam super przepis bo własnie się zastanawiałam co zrobić innego ze schabu pozdrawiam i skromnie zapraszam wszystkich na moj nowo powstały blog

    OdpowiedzUsuń