środa, 18 maja 2016

Kopytka

Kopytka to chyba najbardziej znane kluski. Są bardzo pyszne i można je zajadać na wiele sposobów. Świetnie smakują same okraszone roztopionym masełkiem lub skwarkami czy też zrumienioną cebulką. Dobre są też odsmażane same lub z jajkiem. Podobnie jak kluski śląskie stanowią idealny dodatek do wszelkich gulaszy oraz mięs duszonych w sosie.

składniki:

1 kg ugotowanych ciepłych ziemniaków
ok 2 szklanki mąki pszennej typ 500 + do podsypania
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie)


Ugotowane jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę i zostawić aby całkowicie wystygły. Następnie dodać mąkę pszenną oraz jajka. Można dodać też łyżkę mąki ziemniaczanej, ale jak nie damy to też nic nie szkodzi. Wyrobić ciasto, ale nie wyrabiać za długo do połączeia składników. Jak gotowe ciasto jeszcze się lekko lepi do rąk to nie szkodzi. Następnie odrywać porcje ciasta, podsypać mąką i uformować wałeczki. Lekko spłaszczyć ręka i pokroić kluski pod skosem w romby. Gotowe kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1-2 minut od wypłynięcia. Ugotowane kopytka osączyć na sicie i podawać tak jak lubimy.

Ziemniaki są różne, jedne bardziej mączyste drugie mniej, dlatego też ciasto kopytkowe może mieć różną konsystencję i ilość mąki jaką dodamy może się różnić, czasem trzeba dodać mniej a czasem więcej niż te dwie szklanki. U mnie zazwyczaj sprawdzają się podane proporcje. Dla pewności można próbnie ugotować kilka kopytek i sprawdzić czy ilość mąki  jaką dodaliśmy jest odpowiednia.


1 komentarz:

  1. Całkowicie się zgadzam Moniko z tym co napisałaś. Uwielbiam ba, wszszyscy uwielbiamy kopytka :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń