niedziela, 29 maja 2016

Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym

Proste danie, które przyrządzimy w kilkanaście minut, w sam raz na letni obiadek. Łososia z makaronem łączy pyszny sosik ze śmietanki z dodatkiem aromatycznego koperku.

składniki:

400 g łososia (filet bez skóry)
1 cebula
200 ml śmietanki 30 %
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
olej kokosowy lub masło do smażenia
ok 300 g makaronu, u mnie kolorowa wstążka

Wstawić wodę na makaron. Łososia pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Przyrumienić cebulkę. Dodać pokrojonego łososia. Smażyć chwilę aż łosoś zmieni kolor. Następnie wlać śmietankę. Dodać koperek i wszystko razem dusić aż sos zgęstnieje. Makaron ugotować al'dente. Dobrze osączyć i przełożyć na patelnię z sosem. Delikatnie wymieszać i nałożyć na talerze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz