sobota, 28 maja 2016

Kluseczki ziemniaczano-marchewkowe

Zamiast tradycyjnych klusek śląskich czy też kopytek polecam kluseczki ziemniaczano-marchewkowe. Ciasto robię tak samo jak na kopytka tylko po prostu część ziemniaków zastępuje marchewką. Z kluseczkami można się trochę pobawić i uformować w dowolnym kształcie.

składniki:

700 g ugotowanych letnich ziemniaków
300 g ugotowanej letniej marchewki
ok 2 szklanek mąki pszennej typ 500
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki i marchewkę przepuścić przez praskę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać jajka oraz mąki. Wyrobić ciasto, nie wyrabiać za długo tylko do połączenia składników. Ręce oprószyć mąką i odrywać porcje ciasta. Formować kluseczki w dowolnym kształcie, można zrobić je także tak jak kopytka. Ja uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczyłam. Gotowe kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować ok 2-3 minuty od wypłynięcia.


3 komentarze:

  1. Wyglądają apetycznie. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze jedno. Z czym jej podajesz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podaję jako dodatek do obiadu, podobnie jak kluski śląskie czy kopytka. W sumie te kluseczki to tak samo jak kopytka tylko inny kształt i część ziemniaków zastąpiłam marchewką.

      Usuń