Na zupkę gulaszową zawsze znajdą sie chętni. Zupka jest bardzo smaczna i pożywna. Można ją doprawić tak jak lubimy - bardziej łagodnie lub na ostro. Akurat w szafce zalegała mi cieciorka więc też trafiła do zupki i idealnie się do niej wpasowała.
składniki:
700-800 g wieprzowiny, ja dałam karkówkę ale może być też szynka lub łopatka*
1 szklanka suchej cieciorki (można też wykorzystać cieciorkę z puszki**)
1 duża cebula
2 czerwone papryki
450 g obranych ziemniaków
3 listki laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
sól, pieprz do smaku
ostra papryka wedle smaku
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2,5 l wody lub bulionu
olej/smalec do smażenia
Cieciorkę wsypać do miski i zalać wodą, odstawić na noc aby namiękła. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i zagotować. Karkówkę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu i podsmażyć pokrojone mięso. Następnie przesmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać namoczoną osączoną cieciorkę oraz przyprawy. Gotowć aż mięso i cieciorka będą prawie miękkie. W międzyczasie przygotować warzywa. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Gdy mięso i cieciorka będą prawie miękkie dodać pokrojone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Gotować daej az wszystkie składniki będa miekkie. W trakcie gotowania doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem, ostrą papryką.
* Mięso z szynki czy łopatki wymaga trochę dłuższego gotowania dlatego należy je najpierw podgotować aż będzie prawie miękkie i dopiero dodać pozostałe składniki.
**Jeśli używamy cieciorki z puszki wrzucamy ją do garnka razem z ziemniakami i papryką.
50 minut gotować pokrojone ziemniaki i paprykę???
OdpowiedzUsuńtak 40-50 minut , ziemniaki i papryka są mięciutkie i mogą się nieco rozpadać dzięki czemu zagęszczają nieco zupę
Usuń