wtorek, 17 maja 2016

Zupa gulaszowa z cieciorką

Na zupkę gulaszową zawsze znajdą sie chętni. Zupka jest bardzo smaczna i pożywna. Można ją doprawić tak jak lubimy - bardziej łagodnie lub na ostro. Akurat w szafce zalegała mi cieciorka więc też trafiła do zupki i idealnie się do niej wpasowała.

składniki:

700-800 g wieprzowiny, ja dałam karkówkę ale może być też szynka lub łopatka*
1 szklanka suchej cieciorki (można też wykorzystać cieciorkę z puszki)
1 duża cebula
2 czerwone papryki
450 g obranych ziemniaków
3 listki laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
sól, pieprz do smaku
ostra papryka wedle smaku
1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
2,5 l wody lub bulionu
olej do smażenia

Cieciorkę wsypać do miski i zalać wodą, odstawić na noc aby namiękła. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz pokrojoną cebulę i zagotować. Karkówkę pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć pokrojone mięso. Następnie przesmażone mięso przełożyć do garnka. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Obrane ziemniaki również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki oraz namoczoną i osączoną cieciorkę wrzucić do garnka. Dodać przyprawy oprócz soli. Gotować aż składniki będą miękkie, ok 40-50 minut. Gdy wszystko będzie już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok 10 minut.

* Mięso z szynki czy łopatki wymaga trochę dłuższego gotowania dlatego należy je najpierw podgotować aż będzie prawie miękkie i dopiero dodać pozostałe składniki.


2 komentarze:

  1. 50 minut gotować pokrojone ziemniaki i paprykę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak 40-50 minut , ziemniaki i papryka są mięciutkie i mogą się nieco rozpadać dzięki czemu zagęszczają nieco zupę

      Usuń