czwartek, 5 maja 2016

Frittata ze szparagami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Frittata często gości na naszym stole szczególnie w sezonie gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw. W masie jajecznej można zatopić co tylko się chce. Tym razem wersja szparagowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą.

składniki:

8 jajek
250 g zielonych szparagów ( bez zdrewniałych końcówek)
4-5 suszonych pomidorów z oleju
10-12 kulek mini mozzarelli
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
sól,pieprz
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki oleju, może być ten z pomidorów suszonych

Szparagi umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki ok 2-1,5 cm. Rozgrzać patelnię z olejem. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone szparagi bez główek, główki dorzucone będą na samym końcu. Smażyć je kilka/kilkanaście minut aby zmiękły i lekko się przyrumieniły. W międzyczasie do miski wbić jajka, rozbełtać je widelcem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Na końcu dodać mąkę i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałeczki. Gdy szparagi na patelni się zarumienią dodać główki, smażyć jeszcze ok 3 minut. Szparagi ładnie rozłożyć na dnie patelni i wlać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki suszonych pomidorów. Gaz zmniejszyć do minimum, patelnię przykryć pokrywką i smażyć aż jajka się całkowicie zetną ok 20 minut. Moja patelnia w dnie ma średnicę 22 cm.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz