sobota, 2 września 2017

Kotlety mielone z brokułem

Nasz ulubiony brokuł trafił do kotletów mielonych. Mięsne kotleciki z dodatkiem brokuła są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można podawać z różnymi dodatkami, na ciepło i na zimno.



składniki:

500 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
1 brokuł ( ok 400 g różyczek )
1 jajko
1 bułka kajzerka namoczona w mleku
sól,pieprz
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Brokuł musi być miękki, prawie się rozpadać. Ugotowanego brokuła dobrze osączyć i wystudzić. Następnie brokuła przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać mięso mielone, odciśniętą bułkę i jajko. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotlety, u mnie wyszło 10 sztuk. Panierować w bułce tartej. Smażyć na ciemnozłoty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz