składniki:
1 średni brokuł (ok 600 g)
1 mały kalafior (ok 600 g)
1, 5 l bulionu
sól,pieprz
100 ml śmietanki 30 % lub 18 %
1 cebula
1 łyżeczka masła
Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić w cienkie plastry. Kalafiora także podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić do smaku solą i pieprzem oraz zabielić śmietanką. Podawać z grzankami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zupa podana na talerzu z kolekcji Quadro Platin Porcelana Bogucice
jaka kremowa :)
OdpowiedzUsuń