składniki:
ok 1,5 kg młodej cukinii
czubryca zielona
olej do smażenia
ciasto piwne
1,5 szklanki piwa
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sos keczupowo-jogurtowy
7 łyżek keczupu łagodnego Reypol
1 łyżka keczupu pikantnego Reypol
7 łyżek jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
1 łyżka oregano
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć. Odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry cukinii dokładnie oprószyć czubrycą zieloną i odstawić.
Przygotować ciasto piwne. Do miski wlać piwo. Dodać jajka, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksować aby nie było grudek.
Przygotować sos. Keczup, majonez, jogurt oraz oregano dokładnie wymieszać.
Cukinię można smażyć na głębokim oleju lub na głębokiej patelni wystarczy wlać więcej oleju, ja smażyłam na patelni. Rozgrzać patelnię z olejem. Plastry cukinii obtoczyć w cieście i wkładać na gorący olej. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz