piątek, 29 września 2017

Sos grzybowy

Sezon grzybowy trwa więc nie może zabraknąć sosu grzybowego. Sos jest pyszny i prosty w przygotowaniu. Do jego przygotowania można użyć dowolnych grzybów. Najlepiej wybrać młode jędrne sztuki. Sos jest uniwersalny i można go podać z wieloma dodatkami. Świetnie smakuje z ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, makaronem, różnymi kluskami ( np. śląskie, kopytka), kaszą, kotletami ziemniaczanymi.

składniki:

400 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki (grzyby mogą być świeże lub mrożone)
1 duża cebula
2 łyżki masła
sól,pieprz
300 ml śmietanki 30 %
garść posiekanej natki pietruszki

Oczyszczone grzyby drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać pokrojone grzyby, lekko posolić i popieprzyć. Smażyć aż grzyby puszczą soki. Gdyby grzyby były zbyt suche można podlać odrobiną wody. Dusić aż grzyby będą miękkie. Następnie wlać śmietankę. I gotować aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną przez nas konsystencję. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Na koniec dodać natkę pietruszki i wymieszać.

2 komentarze:

  1. Super przepis. Ja zawsze dodaje jeszcze parę suszonych grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos grzybowy to idealny dodatek do rożnego rodzaju pieczeni. Do jego przyrządzenia idealnie sprawdzą się np. koźlarze suszone.

    OdpowiedzUsuń