niedziela, 10 września 2017

Sałatka z grillowanych warzyw z kuskusem

Pyszna sałatka pełna warzyw. Świetnie smakuje sama ale również może być dodatkiem do obiadu czy do grilla. Można też sałatkę wzbogacić od razu o dodatek mięsa i dodać grillowaną lub smażoną pierś z kurczaka czy indyka. Z podanych składników wychodzi duża micha sałatki.

składniki:

2 papryki
2 cebule
2 średnie cukinie po ok 500 g
1 duży bakłażan ok 700 g
300 g pomidorków koktajlowych
250 g sera sałatkowego a'la feta
natka pietruszki
1 szklanka kuskusu
zioła włoskie
olej
przyprawa do grillowanych warzyw
duża garść posiekanej natki pietruszki

Papryki przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinie dokładnie umyć i razem ze skórką pokroić wzdłuż w plastry o grubości 1 cm. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę rozdzielić na 2-3 części. Bakłażana pokroić w plastry o grubości ok 1 cm. Lekko posolić i odstawić na 30-60 minut aby puścił sok. Potem osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokrojoną cukinię i bakłażana skropić delikatnie olejem i oprószyć przyprawa do grillowanych warzyw. Cebulę aby łatwiej było grillować można nadziać na patyczek do szaszłyków. Wszystkie warzywa grillować. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu, ja zalałam bulionem. Grillowane warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe jeśli są małe zostawić w całości, większe przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki delikatnie połączyć z kuskusem. Można jeszcze delikatnie skropić olejem, doprawić do smaku ziołami włoskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz