składniki:
2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima
1,5 l dowolnego bulionu lub rosołu
1 duża cebula
2 marchewki
1 nieduży pęczek natki pietruszki
50 ml śmietanki 30 %
sól,pieprz
cukier do smaku
Pomidory dokładnie umyć. Każdego pomidora naciąć na czubku, sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Obrane pomidory pokroić na mniejsze kawałki, zgrubienia po ogonku wyciąć i wyrzucić. Cebulę i marchewki pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać. Do garnka wlać bulion i zagotować. Następnie wrzucić pokrojone składniki. Gotować aż marchewka będzie miękka a pomidory się lekko rozpadną. Potem całość zmiksować blenderem. Zabielić śmietanką, doprawić do smaku. Gotową zupę podałam z makaronem.
Taka najlepsza. Ja mam właśnie pomidorową ze świeżych pomidorów dzisiaj na obiad :) Ale z makaronem nitki ;) Pozdrawiam i dziękuję za zgłoszenie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńGotowalem z tego przepisu przepyszna zupa 😃
OdpowiedzUsuń