czwartek, 21 września 2017

Bananowe risotto

Risotto robiłam niedawno po raz pierwszy, ze szparagami a teraz polecam risotto na słodko. Jako deser z dodatkiem bananów jest przepyszne. Polecam spróbować.


składniki:

3/4 szklanki ryżu do risotto
ok 3 szklanek mleka
1/3 szklanki wody
1 łyżka masła
2 duże banany
sok z cytryny lub limonki do skropienia bananów
2 łyżki cukru waniliowego
1 laska wanilii ( może być bez ziarenek, ja dałam taką ze słoika z cukrem waniliowym)

Mleko podgrzać (nie musi się gotować wystarczy aby było gorące) z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii. W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć aż ryż zrobi się szklisty a następnie wlać wodę. Gdy ryż wchłonie całą wodę porcjami dolewać przygotowane wcześniej gorące mleko. Gotować aż ryż wchłonie całe mleko, od czasu do czasu przemieszać. Kolejną porcję mleka dolewać aż poprzednia całkowicie się wchłonie. W międzyczasie obrać banany i pokroić w pół plasterki. Dokładnie skropić sokiem z limonki. Gdy do ryżu wlejemy ostatnią porcję mleka dodać także banany. Gotować aż całość zgęstnieje i wchłonie nadmiar mleka. Przełożyć do miseczki lub pucharków, dowolnie udekorować i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz